sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Tarina Bioklapiyrittäjästä


"Jotain piti saada tehdä bioenergian parissa." Mitä se voisi olla ja millä tavalla bioenergia -alalle siirtyminen onnistuisi? Bioklapi Oy yrittäjän Rauno Salmelan aikaisempi työkokemus koostui elektroniikka- sekä kone- ja metalliteollisuuden eri tehtävistä. Unelma yrittäjyydestä oli herännyt ja yrittäjäksi pyrkiminen alkoikin tarjouksen laatimisella lämpölaitosyrittäjäksi. Onneksi lähetetty tarjous ei koskaan edennyt pidemmälle, jotta yrityssuunnitelmaa pystyi vielä jalostamaan.

Ensimmäinen askel Bioklapiyrittäjyyteen tapahtui Joensuun ammattikorkeakoulussa, jossa opiskelin bioenergia -asiantuntijaksi. Yritysideani ei voinut olla pelletin valmistaminen, koska pelletin valmistusta oli jo riittävästi. Teollisuuden ylijäämäpuun kierrätys kiinnosti, puhdas energia kiinnosti ja yrittäjyys kiinnosti. Sitten keksin puubriketin. Puubriketti ei ole uusi keksintö, mutta sitä käytetään vähän Suomessa. Puubriketti on hyvinkin tunnettu ja käytetty Euroopassa ja esim. Kanadassa. Se oli ensimmäinen Askel yrittäjyyteen, siitä alkoi raaka-aineen etsiminen: "Mistä löytyisi tarpeeksi raaka-ainetta, joka oli riittävän kuivaa ja briketöintiin sopivaa?" Raaka-aineen hakemiseen menikin sitten noin kaksi vuotta, mutta onneksi lopulta löytyi sopivaa raaka-ainetta ja se oli tarpeeksi lähellä tuotantoa.

Bioklapi perustettiin vuonna 2011, jolloin elokuun helteissä Italiasta saapui laitteisto ja asentaja Pudasjärvelle Bioklapin tehtaalle. Ensimmäinen koe-erä "uunituoreita" Bioklapeja sai innostuksen suorastaan kattoon! Bioklapi oli just nii hyvä, kun kuviteltiin. Se oli tehokas, paloi hyvin ja savutta. Päätimme myös, että Bioklapit pakataan kierrätyspahvilaatikoihin, eikä käytetä muovia. Nyt tuote olisi sellainen, mitä tulevaisuuden tuotteelta vaaditaankin. 

Innostus olikin sitten pelkkää tunnetta, koska ensimmäisinä vuosina Bioklapeja myytiin vähän. Bioklapilla oli myyntikanavana pelkkä verkkokauppa, joka oli monelle suomalaiselle vielä siihen aikaan aika tuntematonta ja jälleenmyyjiä emme heti saaneet hankittua. Aina ei ole ollut helppoa, kun miettii yötä päivää: "Riittääkö rahat?" Kuinka selviän vuokrasta ja muista kiinteistä kuluista, kun tilauksia "tippuu" silloin tällöin. Alussa ongelmia tuli myös valtion taholta, kun ELY:n investointituet viipyivät ja viipyivät...Onneksi sain tukea kaupungin elinkeinoasiamieheltä ja tuki käsittelyni nopeutui. Nyt voi sanoa, että onneksi niistäkin vuosista on selvitty!

Yrityksen elinkaareen kuuluu kuolemanlaakso, joka kestää kuulemma yleensä kolme vuotta. Minulla se kesti viisi vuotta. Viisi pitkää vuotta, jolloin yritys selvisi kuluista, mutta palkkaa ei ollut mahdollista nostaa. Onneksi vaimolla oli töitä ja lapset jo aikuisia, muuten yrityksen jatkaminen ei olisi ollut mahdollista. Sinnikkyys palkitaan, kun tarpeeksi yrittää! Onnistuimme saamaan hyvän valtakunnallisen jäälleen myyjän ja myös verkkokauppa kasvoi. Bioklapeja meni kaupaksi ja pystyin nostamaan itselleni palkkaa ja palkkasin tuotantoon myös työntekijän. Enää ei tarvitsisi tehdä kaikkea yksin.

Kun kaikki menee vihdoin hyvin, niin ei voi ajatella, että olen tämän ansainnut! Yrittäjyyteen kuitenkin kuuluu tietyt vaikeudet myös silloin, kun menee hyvin. Kun tilauksia tuli, niin raaka-ainettakin tarvitaan enemmän ja sekin alkoi loppua. Myös kaupunki alkoi muuttamaan vuokrasopimustaan ja ehdottelemaan, että osta kiinteistö omaksi. Miten tässä voi tulevaisuutta rakentaa, kun mikään ei ole kestävää. Onneksi apuun tuli yrittäjäjärjestö, joka auttoi oikeusasioissa ja tuki pientä yrittäjää. Yrittäjän kannattaa verkostoitua, jotta saa tukea omille päätöksilleen ja asioiden hoitoon. Yrittäjän tulevaisuus onkin välillä "kuin kävelisi heikoilla jäillä". Ei tiedä, koska jää murtuu. Joku viisas on sanonut, että yrittäjyyden tärkein taito on epävarmuuden sietäminen. 

Yrittämisessä ehdottomasti parasta on vapaus. Vapaus on sitä, että voit päättää itse asioista ja kehittää toimintaa. Ne päivät, jolloin mikään ei ahdista, ovat täyttä auringon paistetta ja energiaa. Olen aina ihmetellyt sitä, että kuunnellaanko yrittäjiä oikeasti? Monet yrityshankkeet pyörivät viranomaisvoimin ja yrittäjyyteen liittyviä päätöksiä tehdään poliittisista syistä esim. liittyen työvoimapolitiikkaan. Yrittäjä ei voi kuitenkaan koskaan työllistää ketään, jos sillä ei ole tarpeeksi liikevaihtoa, jotta voi maksaa palkkaa itselleen tai työntekijöille. Tämä yhteiskunta kuitenkin tarvitsee yrittäjiä, jotta saamme tarpeeksi verovaroja, vientiä ja työpaikkoja. Vain sillä tavoin pysymme mukana kehityksessä. 

Tavallinen pienyrittäjä voi toisinaan miettiä näitä yhteiskunnallisiakin asioita, mutta suurin osa päivistä, kuukausista ja vuosista kuluu kuitenkin oman yrityksen pyörittämisessä, joka täyttää koko yrittäjän elämän. Joku on sanonut, että yritys on kuin oma lapsi. On se sitäkin, mutta sen sanon, että yrittäminen on kuitenkin TÄYTTÄ ELÄMÄÄ, kaikkine iloineen ja suruineen.
Bioklapi yrittäjät Rauno ja Sirpa Salmela


2 kommenttia:

  1. Onneksi olette olleet sinnikkäitä. Tuotteenne on ylivoimaisesti paras briketti mitä markkinoilla on. Olemme vaimoni kanssa käyttäneet brikettejä keväästä 2012 alkaen. Monenlaisia brikettejä, (ainakin eri paikoista hankittuja, saattavat olla samojakin, tiedä häntä) on tullut kokeiltua. Mutta Bioklapi on paras.

    VastaaPoista
  2. Täysin samaa mieltä, hyvä tuote

    VastaaPoista

Tarina Bioklapiyrittäjästä

"Jotain piti saada tehdä bioenergian parissa." Mitä se voisi olla ja millä tavalla bioenergia -alalle siirtyminen onnistuisi? Bi...